Sekaisin fonteista

18 02 2009

Typografia kiinnostaa mua paljon. Tutuin osa typografiaa on varmaankin fontit ja niiden valinta. Sain muutaman kysymyksen aiheesta ja vastailen niihin linkkien muodossa.

Mä kirjoitan melkein kaikki tekstit sivuihini koneella ja rakastankin erilaisia fontteja. Mulla on kamala käsiala ja kirjoitan usein pieleen, joten tietokone on oiva apu. Jos käsiala on omasta takaa kaunis (kuin vaikka Xingillä!) voi omasta käsialastaan luoda ilmaiseksi fontin Yourfonts.comissa tai Fontifierillä.

Mula on konella fontteja yli tuhat ja silti joskus tuntuu mahdottomalta löytää sopiva fontti. Joku voisi luulla sen johtuvan liian suuresta valikoimasta, mutta ei se sitä ole 🙂 Löysin Fonstruct -sivuston, jossa voi luoda itse millaisen fontin tahansa, eli enää ei ongelmia, jos sopivaa fonttia ei löydy. Sivustolla voi muokata vaikka jokaisen kirjaimen yksitellen oman maun mukaan ja täysin ilmaiseksi.

Jos valmiit fontit kiinnostaa, niitä on ilmaiseksi netissä tuhansittain. Mun suosikkisivusto on Dafont.com, jossa on kattava valikoima. Meille suomalaisille ulkomaiset fontit tuottaa joskus ongelmia, kun niistä puuttuu ääkköset.  Esimerkiksi Ali Edwardsin oma käsialafontti on yksi mun suosikkeja, mutta siitä puuttuu ääkköset. Dafontissa voi fontteja hakiessa raksia vaihtoehdot accents ja euro, jolloin saa tulokseen vain sellaisia kirjasintyyppejä, joissa on ääkkösiä ja muita tarpeellisia erikoismerkkejä.

Jos jokin fontti on mielessä, mutta sen nimi hukassa, kannattaa käyttää esimerkiksi Identifont.comia oikean fontin löytämiseen. Itse etsin usein jossain mainoksessa näkemääni kaunista kirjasintyyppiä tällä tavalla.

Pikaohje Ommun ja muiden hyödyksi: Lataa fontti koneelle, pura pakattu kansio, avaa fontit-kansio (ohjauspaneeli-fontit) ja kopio purkamasi tiedosto kansioon.  Fontti asentuu itsestään, kun sen on kopioinut oikeaan kansioon ja on näkyvissä fonttiluettelossa Wordissä ja kuvankäsittelyohjelmissa. Vistassa riittää pakatun kansion purkaminen ja hiiren oikealla klikatessa on suoraan vaihtoehto asenna.

Skräppäysidolini Cathy Zielske on typografisesti omaa luokkaansa. Hänellä on ilmestynyt Creating Keepsakes -lehdessä palsta About Type, jota kannattaa opiskella (ilmaiseksi netissä!). Myös Zielsken kirjoissa on paljon hyviä ideoita sommittelusta ja fonttien yhdistämisestä.

En ole vielä saanut käsiini, mutta kirjat Get creative with type ja Designing with type vaikuttavat houkuttelevilta ja käsittelevät siis samaa aihepiiriä. Aiemmin mainitusta saa linkistä ilmaiseksi ladattua muutaman sivun. Jos joku on kirjat lukenut, mielelläni kuulisin mielipiteitä.

Nauttikaa fonttien ihmeellisestä maailmasta! Varoituksena täytyy sanoa, että niihin jää pahasti koukkuun 🙂


Toiminnot

Tietoja

7 responses

19 02 2009
baula

Voi kiitos tästä kirjotuksesta, niin paljon ihania fontteja.. 🙂

19 02 2009
Irina

En olisi ikinä uskonut, että jaksat antaa näin kattavan vastauksen. Kiitos! Ihania linkkejä ja vielä ihanampia fontteja ja asentaminenkin onnistui vaivatta. Kiitos Hemppa tuhannesti!

19 02 2009
Jenni

Ihania! Tein jo omasta käsialasta fontin ja löysin muutaman täydellisen fontin dafontista. Kiitos, aloittelijalle tässä oli paljon tärekitä juttuja! Voi kunpa saisi vielä samanlaisen postauksen ilmaisista digijutuista ja niiden käytöstä 🙂

19 02 2009
Anni

Loistavaa, kiitos todella paljon! Nyt alankin innokaasti latailemaan…

19 02 2009
xing

Kiinnostava kirjoitus. Itse en printtaa tekstiä, eikä meillä ole tällä hetkellä edes printteriä kotona. Haluaisin kuitenkin opetella useampia fontteja, joita voisi soveltaa myös käsin kirjoitettuun tekstiin eli seuraan varmasti noita listaamiasi linkkejä ihan uteliaisuudesta. Ja kiitos yllättävistä kehuista, oikein punastuin. 🙂

Noista kirjoista ei ole kokemusta (ensin mainitsemasi ilmestyi muistaakseni kaksi viikkoa sitten), mutta otan Type Cast -kirjan mukaan lauantaina selailtavaksi

19 02 2009
lintsi

kiitos taas hyvistä linkkivinkeistä! uudet fontit ovat aina tervetulleita. vanhoihin kun kyllästyy yllättävän nopeasti. ilta kuluukin täällä rattoisasti uusia fontteja lataillessa…

19 02 2009
elinarsku

wau! täytyypi kokeilla tota omaa fonttia. mä oon aina ollut sellanen, et jos näen jossain kivan fontin, niin opettelen sen. tätä harrastin varsinkin kouluaikoina, kun kirjottelin kaikki muistiinpanot käsin ja monesti käsialaa vaihtamalla. mutta monesti oon harmitellut että pitkää sepustusta ei jaksa aina kirjoittaa ”kunnolla”, joten nämä tulevat varmasti tarpeeseen! kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: